stal nierdzewnaJak to należy się dzieje, że stal jest odporna na działanie rdzy, powinna zawierać w sobie choćby 10,5 % chromu i 1,2 % węgla. Taka ilość zapewni materiałowi odporność na rdze.W praktyce od tamtej pory stal nierdzewna wykorzystywana jest wszędzie jako sztućce, narzędzia chirurgiczne, naczynia, wyposażenie lokali gastronomicznych itd.

Metale, które są odporne na rdzę dzieli się według ich właściwościami na ciągle nierdzewne, żaroodporne , a ponadto żarowytrzymałe. Najważniejszymi zaletami stali nierdzewnej jest wysoka odporność i wytrzymałość, prostota w przeróbce i niski koszt zużycia produktu.

Poznając historię ewolucji stali dowiadujemy się, że odkryto ją w drugiej połowie XIX wieku we Francji. Wówczas okazało się mieszanka żelaza i chromu uodparnia stal przed działaniem czynnikami zewnętrznymi. Nierdzewna stal została opatentowana przez niemieckich inżynierów. Nazwy STAL NIERDZEWNA użył jako 1-szy brytyjski technolog zatrudniony dla przemysłu zbrojeniowego i wykorzystał ją do prywatnej mieszanki żelaza, węgla , a oprócz tego chromu. Swój wynalazek wystawił na działaniu octu i soku z cytryny i odkrył, że nie jest odporne na rdzę.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *