post

W każdym mieście w Polsce istnieje przynajmniej jedna restauracja, gdzie serwowana jest pizza. Kraków, Warszawa czy Gdańska wszędzie będziemy mogli zjeść dobrą pizzę. Czy jednak na pewno? Pizza bowiem jest na tyle smaczna, w jakim stopniu dobrej jakości dodatki zostały wykorzystane przy jej komponowaniu.

Bardzo ważna jest mąka do pizzy. Teoretycznie jak mówią niektórzy eksperci, jeśli zależy nam na autentycznym smaku oraz charakterystycznej delikatności i sprężystości, powinniśmy zdecydować się na oryginalną mąkę z Włoch. Musi ona zawierać jak najwięcej glutenu, który jest odpowiedzialny za wiązania, jakie wytwarzają się w cieście. To jednak mocno nam skomplikuje przygotowywanie pizzy. Dlatego wystarczy, jeśli po prostu użyjemy mąki bardzo dobrej jakości.

Kolejnym elementem jest oczywiście sos. Powinien on być zrobiony na bazie słodko – kwaśnych pomidorów. Możliwe jest też skorzystanie z sosu do białej pizzy. Opiera się on praktycznie w całości na oliwie. Konieczne jest też zastosowanie dodatków. Czasami naprawdę wystarczy szczypta soli, cukru oraz suszonego oregano i czas potrzebny na odparowanie wody, by uzyskać autentyczny aromat Italii. Musimy jednocześnie wziąć pod uwagę, że jeśli chcemy, aby nasza pizza była jak najbardziej zbliżona do włoskiego odpowiednika, to sos jest tu jedynie sposobem na jej doprawienie, a nie dodatkiem do pizzy. W żadnej ceniącej się restauracji nie są też podawane dodatkowe sosy. Należy też oszczędnie stosować dodatki. Żaden z nich nie może zdominować smaku ciasta. Ważne, aby nawzajem się uzupełniały i podkreślały, a nie przyćmiewały ciasto, nad którym mistrz pizzy tak długo pracował. Najważniejszy jest balans i harmonia, dlatego na włoskiej pizzy znajdziemy od 3 do maksymalnie 5 dodatków. Dlatego, jeśli korci cię zastosowanie dużej ilości sera, to bacz przynajmniej, aby był on wysokiej jakości. Kiedy jednak zdecydujesz się położyć na pizzy, owoce morza, mięso, paprykę czy inne dodatki, to wiedz, że nawet jeśli odpowiadają ci one smakowo, to wedle większości włoskich kucharzy nie będzie można twojego tworu nazwać włoską pizzą.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/krakow-rynek-glowny

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *